IMG_8604_960x169px

Veel zzp-ers niet bekend met afschaffing VAR

Algemeen

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

Veel zzp-ers niet bekend met afschaffing VAR

Een vijfde van de zzp’ers is er geheel niet van op de hoogte dat de VAR wordt afgeschaft

Dat blijkt uit een steekproef van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van BNR. Slechts 48 procent weet dat er iets gaat veranderen per 1 mei, maar niet precies wat, 19 procent weet helemaal nergens van. Een kwart zegt dat de informatie moeilijk te vinden is of te ingewikkeld is.

Staatssecretaris Wiebes heeft aangegeven dat hij geen aanwijzingen heeft dat er onduidelijkheid of onrust heerst onder zzp’ers. Wiebes: “Dit is mij niet bekend en ik heb hier ook geen aanwijzingen over. Voor de brief van de Belastingdienst is samengewerkt met belangenorganisaties om zoveel mogelijk aan te sluiten op de vragen en zorgen die bij hen en de Belastingdienst binnenkomen. De brief is daarna getest onder zzp’ers en goed beoordeeld. Deze onrust blijkt ook niet uit een toename van vragen via de Belastingtelefoon of Twitter”.

Per 1 mei gaat de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) in, met een overgangsperiode van een jaar. De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) behoort daarmee tot het verleden. Zzp’ers kunnen voortaan bij twijfel over de arbeidsrelatie een modelovereenkomst gebruiken of zelf overeenkomsten laten toetsen bij de Belastingdienst.