IMG_8604_960x169px

Nieuw plan voor vervanging van VAR regeling

Belasting

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

Nieuw plan voor vervanging van VAR regeling

Dat het kabinet af wil van de VAR-verklaring werd duidelijk door het wetsvoorstel invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL). Doel van de BGL was onder andere het creëren van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever voor het niet afdragen van loonheffingen. Het wetsvoorstel heeft tot veel kritiek geleid, waardoor Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer met een alternatief komt.

In Wiebes’ nieuwe voorstel gaat de fiscus werken met voorbeeldovereenkomsten. Zowel zzp-clubs, werkgeversorganisaties, als individuen kunnen zelf een overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. Wanneer de Belastingdienst de overeenkomst heeft goedgekeurd, kunnen zzp’ers en werkgevers die in het vervolg opnieuw gebruiken als standaard. Het is ook de bedoeling dat er per sector standaardovereenkomsten komen. Er moeten snel zo’n veertig van die sectorale en een paar algemene overeenkomsten op de site van de fiscus komen. Een bedrijf mag ook voor alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen, die bij goedkeuring door de fiscus steeds opnieuw te gebruiken is.

Het bedrijfsleven kan volgens Wiebes met de wijzigingen 10 miljoen euro per jaar besparen aan administratieve lasten. De fiscus moet de komende jaren in totaal 10 miljoen extra aan kosten maken, maar kan daarna rekenen op een structurele besparing van 745.000 euro per jaar. Er zijn in Nederland ongeveer 800.000 zzp’ers. Wiebes legt zijn plan nu voor aan de Tweede Kamer, en wil het nieuwe systeem per 1 januari invoeren