IMG_8604_960x169px

Kleine leaseauto flink duurder

Algemeen

Hieronder vindt u een overzicht van de laatste nieuwsberichten.

Kleine leaseauto flink duurder

De leaseprijs van kleinere typen personenauto’s is in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen. De leaseprijs van grotere autotypen is juist gedaald. Het gemiddelde leasetarief is in 2016 nagenoeg gelijk aan het tarief van 2011. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de afgelopen jaren is het leasen van een auto in het zogenaamde A-segment, waar bijvoorbeeld de Volkswagen Up, Fiat 500 en Peugeot 107 in vallen, duurder geworden, aldus het CBS. De operationele leaseprijs voor de zakelijke markt nam in dit segment (‘submini’s’) met 18,6 procent toe in de afgelopen vijf jaar. Ook in het B-segment (‘kleine auto’s’), waaronder bijvoorbeeld de Ford Fiesta en Toyota Yaris vallen, steeg de prijs relatief sterk, met 7,1 procent in vijf jaar tijd.

Andere segmenten vertoonden juist een dalende trend: de leaseprijs van kleine en middelgrote auto’s in de segmenten C en D, samen goed voor meer dan de helft van de leasemarkt, daalden met respectievelijk 3,7 en 0,1 procent. De leaseprijs van auto’s in de hogere middenklasse (segment E, met auto’s als Audi A6 en BMW 5-serie), daalde met 6,1 procent.

 

Benzineauto duurder, dieselauto goedkoper

Ingedeeld naar type brandstof is een verschillende ontwikkeling in tarieven zichtbaar. De leaseprijs van benzinemodellen steeg gemiddeld met 2,8 procent, terwijl de dieselmodellen gemiddeld 2,7 procent goedkoper werden. De leaseprijs van alternatieve brandstoftypen, zoals elektrische en hybride auto’s, is een fractie hoger dan vijf jaar geleden.

In de operationele leaseprijs zijn, naast de aanschafprijs van de auto en het onderhoud ook de kosten van BPM (aanschafbelasting) en wegenbelasting inbegrepen. In de afgelopen vijf jaar zijn de grenzen van de CO2-uitstoot aangescherpt, waardoor er nu voor nieuwe (niet-elektrische) auto’s in met name segment A en B meer aanschaf- en wegenbelasting moet worden betaald in vergelijking met vijf jaar geleden. Daarnaast is ook de kale aanschafprijs van nieuwe personenauto’s toegenomen in de afgelopen vijf jaar

Bron: CBS